Hoogsensitieve personen/kinderen

– zijn intuïtief goed ontwikkeld
– zijn creatief
– hebben een groot inlevingsvermogen (empathisch)
– zijn fantasierijk
– zijn betrouwbaar
– denken vaak diep over het leven na
– zijn zorgzaam en bewust
– doen dingen graag goed, tot in de puntjes
– hebben regelmatig behoefte aan een rustige omgeving
– merken meer details en verschil in nuances op
– zijn lichamelijker gevoeliger dan anderen
– voelen de stemming en emoties van anderen goed aan
– denken over veel dingen na en bekijken het van         verschillende kanten
– raken ontroerd door kunst, de natuur, muziek of een        mooie film

- zijn zintuigelijk heel scherp

Hoogsensitiviteit

October 12, 2017

'Het essentiële kenmerk van hoogsensitiviteit is diepgaande verwerking. Daaruit kunnen een aantal eigenschappen voortvloeien zoals overprikkeling, emotionaliteit of subtiliteiten waarnemen.' aldus professor Elke van Hoof(UVB). Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dat intenser dan gemiddeld omdat zijn hersenen indrukken op een andere manier verwerken. Er zit als het ware geen filter tussen.

VAN HOOF: Een van onze bevindingen is dat HSP’ers heel ontvankelijk zijn voor wat men in de psychologie ‘differentiële susceptibiliteit’ noemt. Dat is niet specifiek aan HSP, het is ook in andere domeinen erg belangrijk.

De positieve of negatieve invloed van een omgeving is doorslaggevend bij HSP’ers. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen hoogsensitieve kinderen die opgroeien bij zorgzame dan wel bij niet-zorgzame ouders. Wie ondersteunende ouders heeft, staat later heel sterk in het leven.

De anderen maken meer kans op depressie en andere mentale problemen. In mijn praktijk merk ik ook dat HSP’ers sneller evolueren als ik ze positief benader. Het goede nieuws is dat HSP’ers die zich bewust zijn van hun persoonlijkheidskenmerk, en er goed mee omkunnen, de eigenschap in hun voordeel kunnen gebruiken.

VAN HOOF: Kinderen onderzoeken is moeilijk, waardoor we er nog niet zoveel over weten. Maar uit observatie en vanuit mijn praktijk, waar ik vaak met HSP-kinderen werk, heb ik geleerd dat hoogsensitieve kinderen de wereld in hun eigen tempo verwerken. Jammer genoeg zijn er veel kinderen die dat niet mogen doen en in een ander traject worden gedwongen. Voor HSP-kinderen is dat niet de beste strategie. Als ze overprikkeld raken, worden ze mogelijk agressief. Op hen inpraten en straffen heeft geen zin. Als je hoogsensitieve kinderen op momenten van conflict even met rust laat, kalmeren ze sneller. Ook hebben kinderen met HSP een kader nodig. Ze willen weten waarom men iets van hen verwacht, en ze willen inspraak. Door hen structuur te bieden en hen in het overleg te betrekken, kun je veel problemen omzeilen.

Please reload

Of bel direct 0622333210
of mail naar miloukindercoaching@gmail.com
Ik help je verder